top of page

Η ιστορία του τσίπουρου και των μεζέδων πηγαίνει πολύ πίσω…κάπου στα 1922, τότε που οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον Βόλο και έπιασαν δουλειά στο λιμάνι του.

 

Λάτρεψαν αυτή την υπέροχη ιεροτελεστία αφού λίγο τσίπουρο μέσα στις  «δαχτυλήθρες» (μικρά σφηνάκια) τους  έδιωχνε έστω και στιγμιαία το άγχος και τη μιζέρια της καθημερινότητας.

 

Στην αρχή το τσίπουρο το έπιναν ξεροφύρι, χωρίς μεζέ και το απολάμβαναν μόνο άντρες, στα όρθια μετά τη δουλειά στο λιμάνι, πριν το οικογενειακό τραπέζι.

 

Στην πορεία προστέθηκαν πρόχειρα μεζεδάκια µε μικρά ψαράκια ή µε ό, τι περίσσευε από την ψαριά. Οι γεύσεις αυτές έδεναν υπέροχα µε το τσίπουρο που παραγόταν στην περιοχή, το οποίο σε αντίθεση µε άλλα ελληνικά τσίπουρα περιείχε γλυκάνισο.

Αργότερα, μετά το ‘67, τα τσιπουράδικα μάνταραν και τους γυναικείους καημούς  και πρόσφεραν  περισσότερους μεζέδες, πάντα σερβιρισμένους σε μικρά πιατάκια.

Οι διηγήσεις λένε πως δε χρειαζόταν καν να παραγγείλεις.

Υπήρχαν τα «μουγκά» τσιπουράδικα όπου έκανες απλώς νεύμα για το πόσα τσίπουρα ήθελες να πιεις και τα «φλύαρα» στα οποία έκανες µε το μαγαζάτορα τις συνεννοήσεις µόνο για τα βασικά.

Η τελετουργία του τσίπουρου δεν έχει να κάνει με μια απλή διαδικασία κορεσμού της  πείνας ή της δίψας,  είναι κάτι πολύ παραπάνω. 

Έχει να κάνει με την παρέα, τη συντροφιά, την εξομολόγηση, το μοίρασμα της  χαράς και του πόνου. Γύρω από ένα τραπεζάκι με τσίπουρο και μεζέδες γίνεται η καλύτερη ψυχοθεραπεία!!

Γι’ αυτό και μια τσιπουροκατάνυξη μπορεί να διαρκέσει πάρα πολλές ώρες, χωρίς όμως οι συμμετέχοντες να μεθύσουν ή να βαρυστομαχιάσουν από το πολύ φαγητό.

Μια γουλιά, μια μπουκιά, μια κουβέντα… και πάλι από την αρχή!

_ . _

 

Πιασμένοι και οι ίδιοι στα μαγικά δίχτυα των Βολιώτικων τσιπουράδικων που επισκεπτόμαστε συχνά, αφού το Πήλιο είναι το δεύτερο σπίτι μας, αποφασίσαμε να φέρουμε κοντά μας αυτή την όμορφη παράδοση.

 

Με πολύτιμους βοηθούς τους φίλους μας Αλέκο & Αντωνία (Το Φιλαράκι, Βόλος) και Γιάννη (Αλλόκοτο, Βριλήσια) στήσαμε το δικό μας τσιπουράδικο στην Άνοιξη. 

_ . _


Στο "Άνοιξη παρά Τέταρτο" δεν υπάρχει μενού, απλά παραγγέλνετε τι θα πιείτε: τσιπουράκι, ουζάκι, κρασάκι, μπύρες και αναψυκτικά.

Οι μεζέδες, διαφορετικοί κάθε φορά, έρχονται σε γύρες των τριών πιάτων,

σε ποσότητες  τέτοιες που φτάνουν για να δοκιμάσουν όλοι όσοι κάθονται  στο τραπέζι σας.  Και φυσικά δεν τους επιλέγετε εσείς˙ όπως και στον Βόλο οι μεζέδες είναι έκπληξη!

Στην αρχή θα σας φέρουμε τις δύο πρώτες  γύρες, 6 μεζεδάκια (εκτός εάν επιθυμείτε μόνο μία, οπότε ενημερώστε μας σχετικά).

Στο τέλος της δεύτερης γύρας θα σας ρωτήσουμε εάν θα θέλατε να σας φέρουμε  την επόμενη και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να χορτάσετε και να μας  πείτε να σταματήσουμε. 

Μπορείτε βεβαίως να επιλέξετε εσείς τι θα φάτε, παραγγέλλοντας σε μερίδα οτιδήποτε σερβίρεται
​ ​στο μαγαζί την ημέρα που θα το επισκεφτείτε.  


Εάν λοιπόν σας αρέσουν οι εκπλήξεις, οι φρέσκοι θαλασσομεζέδες και θέλετε να βιώσετε την κλασσική βολιώτικη τσιπουροκατάνυξη, βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε ολόφρεσκα ψαράκια, όστρακα, καβουράκια, γαρίδες, καλαμάρια, θράψαλα, χταπόδια και ότι άλλο βγάζει η ψαριά της ημέρας.

Οι θαλασσινοί μεζέδες συνοδεύονται από σπιτικά τουρσάκια, πικάντικες αλοιφές, δροσερές σαλάτες, πεντανόστιμες ψητές πατάτες και πειραγμένα όσπρια και φάβες.

bottom of page